October 27, 2022

Gode råd til indbrudssikring

Start projekt

Oversigt:


1. Sørg for at låse døre og lukke vinduer når du forlader dit hjem.

2. Når du forlader dit hjem, er det en god ide at der stadig ser beboet ud.

3. Social afstand gælder ikke helt ved indbrudssikring – bed naboerne om hjælp.

4. Lad være med at flashe dine designer ting i alle vinduerne.

5. Tag ikke fejl, en potentiel indbrudstyv tester dig.

6. Gør det sværere for tyven.

7. Samarbejd med nabolaget, og skræm indbrudstyvene væk.

8. Sæt fokus på en potentiel indbrudstyv.

9. Drop den sociale invitation til indbrud.

10. Anskaf dig en tyverialarm.

+ det løse

1. Sørg for at låse døre og lukke vinduer når du forlader dit hjem


Der er desværre rigtig mange, der glemmer at lukke og låse alle døre og vinduer forsvarligt – især når vi kommer højere end stueplan.

Det er en udbredt fejltagelse at tro, at tyven ikke kan komme ind i dit hjem igennem et vindue eller en dør over stueplan eller eksempelvis igennem et vindue, der står i hak.

Når du laver indbruds- og tyverisikring af din bolig, bør du altid huske at låse alle døre og vinduer.

”Og husk, at forsikringen dækker typisk ikke, hvis boligen ikke har været forsvarligt låst”2. Når du forlader dit hjem, er det en god ide at der stadig ser beboet ud.


Indbrudstyve udvælger deres ofre grundigt, inden de begår indbrud. De vælger som regel de boliger, hvor det ser ud, som om familien ikke er hjemme. Især tegn på ferie lokker tyvene til. Du kan derfor gøre dit hjem mere sikkert ved få det til at se ud som om, at der er nogen hjemme. Det kan du bl.a. gøre på følgende måder:


Indendørs belysning
Lys i huset er tegn på liv og aktivitet, og det bryder indbrudstyve sig ikke om. Sørg derfor for at skabe en naturlig belysning i hjemmet, når du ikke er hjemme. Husk  også loftslamper, da de jo normalt også vil være tændt, når du er hjemme.

Lad radioen spille og tv'et køre – evt. kunstige stearinlys med timer
Ved at lade radioen og tv’et være tændt, når du er væk i kortere perioder, kan du snyde tyven til at tro, at du er hjemme. Hvis du har kunstige stearinlys, kan disse sættes på en timer, således at de tænder eksempelvis efter 4 timer (eller tilpasset hvornår det bliver mørkt)


Oprydning er dejligt, men lidt rod skader ikke.
Undgå at rydde hjemmet totalt, før du tager på ferie. Et hjem i brug, vil som regel have lidt ting liggende rundt omkring.


Efterlad eksempelvis børnenes legetøj på gulvet, og lad et par tallerkener stå på køkkenbordet. Udenfor kan du lade en trillebør, børnenes legetøj, en vandslange eller lignende ligge i haven. Husk dog at låse haveredskaberne af vejen.

3. Social afstand gælder ikke helt ved indbrudssikring – bed naboerne om hjælp


Du og dine naboer kan hjælpe hinanden ved at holde øje med hinandens hjem og ved at få det til at se beboet ud med hverdagsaktiviteter, når der ikke er nogen hjemme.

Det kan I nemt gøre på forskellige måder:
Lad naboen tømme postkassen.
En propfyldt postkasse er et tegn på, at der ikke er nogen hjemme, så giv nøglen til din nabo, når du er bortrejst.


Få naboen til at parkere i din indkørsel.
En bil eller cykel i indkørslen sender et signal om, at der er nogen hjemme på adressen.


Tør naboens tøj.
Lad naboen tørre sit tøj på din udendørs tørresnor, når du ikke er hjemme. Varierende vasketøj til tørre er et godt tegn på hverdagsliv.

Brug skraldespanden
Indbrudstyve kigger gerne i din skraldespand for at tjekke, om du er på ferie. Det er derfor en god idé at
lade naboen fylde noget af sit affald i din skraldespand også.

Slå græsset/skovle sne
Hvis ikke dit udendørsareal om din bolig bliver vedligeholdt, ved indbrudstyven, at du ikke er hjemme.
Lav derfor gerne en aftale med nogen om at slå græsset, fjerne sne osv.

4. Lad være med at flashe dine designer ting i alle vinduerne.


Sikring af hjemmet mod indbrud handler om at gøre tyvekosterne både svære at anskaffe og svære at afsætte for tyven.

Anskaf en værdiboks
Opbevar dine vigtigste dokumenter, værdier, smykker, arvestykker osv. i et tyverisikret værdiskab - fastboltret eller indbygget -, som tyven ikke kan bryde op eller tage
med. Eller lad naboen opbevare dine ting for dig, mens du er bortrejst.

Tyverimærkning
På de fleste politistationer kan du låne en kuffert med indhold til mærkning af dine værdigenstande (Operation Mærkning). Mærkede genstande er sværere for tyven
at afsætte igen og er derfor ikke så interessante at bryde ind og stjæle.

5. Tag ikke fejl, en potentiel indbrudstyv tester dig.


Indbrudstyve bliver mere og mere snedige og opfindsomme i deres måder at undersøge på, om der er fri bane. Derfor er det også vigtigt at være opmærksom på selv små uregelmæssigheder omkring din bolig for at undgå indbrud.


Fjern skrald på din grund
Sørg for at fjerne affald, sten, cigaretter og lignende på din grund. Henkastet affald kan være indbrudstyvens forsøg på at teste om du er hjemme til at rydde det op.


Hold øje med mærkelige markeringer
Indbrudstyve anvender ofte markeringer for at sende signaler til hinanden om tomme boliger. Det kan eksempelvis være et mærke på postkassen, en kridtstreg på
husnummeret, en oprejst dørmåtte osv.  

Fjern straks sådanne tegn, hvis du ser dem på din egen grund eller naboens.


Viderestil eventuel fastnettelefon
En fastnettelefon, der ikke bliver besvaret eller har feriesvar, fortæller indbrudstyven, at du ikke er hjemme. Sørg derfor altid for at viderestille din fastnettelefon til din
mobil eller ferieboligen.

6. Gør det sværere for tyven.

Hvis indbrudstyven har udset sig din bolig, handler det om at gøre adgangen og arbejdsbyrden så besværligt som muligt.


Lås værktøj og redskaber inde
Ofte har indbrudstyven ikke noget værktøj med, men udnytter i stedet alle tilgængelige muligheder, som din bolig tilbyder, som f.eks. haveredskaber, mursten og
andet værktøj, der ligger fremme. Sørg derfor for at låse dit skur, og rydde alle haveredskaber og værktøj af vejen, så du ikke selv gør det nemt for tyven at bryde ind.


Klip hækken
En lav hæk eller et lavt plankeværk, som naboer og forbipasserende kan kigge ind over, gør det sværere for indbrudstyven at arbejde i fred og ro.


Lås indvendige døre
En stærk indbruds- og tyverisikring indebærer udskiftning af alle låse i boligen med låse, som kræver nøgle. Ved at låse alle dine indvendige døre gør du det svært for
indbrudstyven at komme rundt i huset og ud med tyvekosterne.


Grønne fingre bidrager til indbrudssikring
Har du særligt udsatte vinduer, der f.eks. er lettilgængelige i stueplan på bagsiden af huset, kan du med fordel plante store, stikkende buske under dem, så de bliver
svære for indbrudstyven at bruge som indgang.Stenbede er også nyttige at have under vinduerne - de støjer, når indbrudstyven arbejder.


Sikring af døre og vinduer
Vinduer, havedøre og låse er husets svageste punkter og bør derfor sikres ekstra godt. Det er særligt vinduer i kælderniveau og vinduer, der ikke vender ud til
befærdet vej, som er udsatte.

Indbrudstyve bryder typisk ind gennem vinduer ved at fjerne ruden, bryde og åbne rammen, bore vinduets træramme ud eller knuse ruden. Montér derfor sikkerhedsbeslag på dine vinduer, så det bliver sværere for indbrudstyven at trænge ind. Har du kældervinduer, bør du lave tyverisikring af disse med tremmer, så tyven ikke kan komme ind den vej.


Drop nøglen under dørmåtten
Tror du stadig at du kan gemme nøglen under dørmåtten eller i en potteplante ved hoveddøren? Problemet er bare, at tyven også kender disse gemmesteder. Og
forsikringen dækker ikke 100%, hvis tyven kommer ind med nøgle.

Et alarmsystem er den bedste sikring af dine vinduer:

Det er desværre svært at forhindre indbrudstyven i at smadre en rude. Derfor er et alarmsystem den ultimativt bedste løsning.
Et godt alarmsystem indeholder nemlig både dør- og vinduesmagneter med vibrationsdetektorer, som registrerer, hvis nogen smadrer en rude eller forsøger at åbne en dør eller et vindue.


Skræm tyven væk med alarmskilte
Der er 3 gange så stor risiko for at få indbrud, hvis ikke du har skiltet med en tyverialarm. Når du får installeret alarm eller videoovervågning, så spørg altid efter skilte og klistermærker med refleks - dem kan tyven spotte i mørket på lang afstand.


Giv dine låse og nøgler et eftersyn
En god huskeregel er, at dine låse bør udskiftes, hvis de er mere end 10 år gamle. Hvis du samtidigt har nøgler med et rundt hoved (RUKO serie 500), så er det ret nemt for tyven at bruge en bankenøgle, hvilket ikke er en stor arbejdsbyrde at komme ind via. Få derfor tjekket dine nøgler.

7. Samarbejd med nabolaget, og skræm indbrudstyvene væk.


Hvis en indbrudstyv har fornemmelsen af, at et område er let tilgængeligt, er der stor sandsynlighed for, at denne kommer igen og igen i kvarteret. Det er derfor vigtigt, at man som naboer står sammen om indbrudssikring.Indbrudstyve er bange for at blive set eller genkendt. Derfor kan I hjælpe hinanden på flere måder i nabolaget med at skræmme indbrudstyvene væk.


Vær synlige i lokalområdet
Du og dine naboer skal gøre jer synlige i lokalområdet. Hils på fremmede, når I går tur, så eventuelle indbrudstyve ved, at der bliver lagt mærke til uvedkommende.

Hvis folk i nabolaget hilser, vil det gøre tyven bange for at blive genkendt.


Nabohjælp kan være en god løsning
Et godt system til at opnå en bedre tyverisikring af din bolig er også at tilmelde dig og dine naboer Nabohjælp eller et lignende fællesskab. Nabohjælp er en gratis
ordning, hvor du og dine naboer kan hjælpe hinanden med at skabe et trygt nabolag. Med Nabohjælp kan I nemt advare hinanden i kvarteret, hvis nogen ser eller
hører noget mistænkeligt (eksempelvis en udløst tyverialarm)


Vedligehold fællesarealerne
Vedligeholdte og rene fællesarealer signalerer, at beboerne bruger området jævnligt, og at det derved bliver sværere for en indbrudstyv at komme ubemærket til
boligerne.


Gør opmærksom på indbrud
Har en i nabolaget haft indbrud, er det vigtigt at advare lokalt, så alle bliver mere opmærksomme på uregelmæssigheder og aktive i forebyggelsen.

8. Sæt fokus på en potentiel indbrudstyv.


Indbrudstyve opererer i skyggerne og begår sig helst ikke i rampelyset. Derfor handler tyverisikring også om at fremhæve forsøg på indbrud mest muligt.


Bevægelsessensorer

En bevægelsessensor, der tænder udendørs lys på både forsiden og bagsiden af huset, er et godt redskab, når du laver tyverisikring af din bolig. Det gør
indbrudstyven utryg, at indbrudstyven ikke kan bryde ind uden at blive set. Bevægelsessensorer gør det nemlig ligeledes nemt for dine naboer at se, om der er nogen,
der lusker rundt omkring dit hus.


Kombiner børnenes glæde med motion – anskaf en hund
En gøende hund er forstyrrende for indbrudstyve og tiltrækker dem uønsket opmærksomhed.

Videoovervågning bliver mere og mere udbredt
Ingen tyv ønsker deres ansigt fanget på video. Politiet eller bekendte kan nemmere genkende dem ved en efterlysning. Nyere videoovervågning giver også mulighed for, at du får en SMS, så snart der er bevægelse uden for din bolig.

9. Drop den sociale invitation til indbrud.


Indbrudstyve er nemme at friste. Når du gerne vil undgå indbrud, er det derfor vigtigt ikke selv at lokke tyvene til.

Annoncér ikke din ferie på de sociale medier
Indbrudstyve er også på Facebook, så hvis du ønsker et sikkert hjem, skal du ikke sende tyvene en direkte invitation ved at uploade feriebillederne fra Bali. Vent
hellere, til du er trygt hjemme igen.
Hvis indbrudstyven ved, at du er på ferie en uge, har han god tid til at planlægge og udføre indbrud og tyveri. Så er det ligegyldigt, om huset ser beboet ud eller ej –
Indbrudstyven har fået insider-viden om, at du ikke er hjemme.  

Husk også, at det ikke er sikkert, at du får fuld erstatning fra dit forsikringsselskab for et indbrud, hvis du har lagt feriebilleder på nettet.


Gem værdigenstande
Frist ikke indbrudstyve ved at lade værdigenstande som f.eks. bærbare computere, tablets, smykker, kontanter osv. ligge synligt fremme, så de kan ses udefra. Dit
hjem er særligt interessant for indbrudstyven, hvis denne kan se, at der er værdier at hente. Er der ingen synlige værdigenstande, er det ikke sikkert, at tyven føler, at
det er værd at bryde ind i dit hjem. Efter juleaften og fødselsdage er det også vigtigt ikke at lade dyre gaver eller deres emballage ligge fremme.


Pak byggematerialer væk
Hvis du er ved at bygge om eller renovere dit hus, bør du gemme dyre byggematerialer, som du har liggende udendørs, af vejen. Husk også, at forsikringsselskaberne
som regel ikke dækker udendørs byggematerialer.

10. Anskaf dig en tyverialarm.


Den bedste indbruds- og tyverisikring er fortsat en tyverialarm med direkte forbindelse til en vagtcentral. Dermed er du sikker på, at politiet bliver alarmeret, og at der bliver sendt en vagt til din adresse, hvis en tyv alligevel beslutter sig for at bryde ind i dit hjem.


Overvåget alarmsystem
Med et døgnovervåget alarmsystem, er der konstant nogen, der holder øje med dit hjem og passer på alt det, du har kært, så du ikke skal gå og bekymre dig for
hjemmets og familiens sikkerhed.

Et godt alarmsystem beskytter ikke kun dine ejendele, når du ikke er hjemme. Med skalsikring (sikring af dine døre og vinduer) beskytter det også din familie mod indbrud og overfald, når du er i boligen. Skulle uheldet være ude, og alarmsystemet aktiveres, modtager vagtcentralen med det samme billeder fra fotodetektorerne i hjemmet, så de kan følge med i, hvad der sker i huset og sende vagt og alarmere politiet.


Med et godt alarmsystem kan du altså sove trygt om natten og forlade dit hjem om morgenen med vished om, at nogen passer godt på det.

Spred budskabet om privatalarmer
Får du installeret en tyverialarm, er der større sandsynlighed for, at indbrudstyven besøger naboerne i stedet. Det er derfor en god idé at tippe dem om det, da det så
er endnu vigtigere for dem at sikre hjemmet mod indbrud.


Og jo flere i nabolaget, der har alarmer, jo mindre attraktivt er jeres område generelt for indbrudstyve, så det giver god mening at være fælles om det.


Hvis du har et alarmsystem, skal du huske følgende i ferieperioder:
Indstil alarmen til ferie:
Husk at aktivere ferieperiode på dit alarmsystem, hvis du rejser bort i julen, på sommerferie eller andet, så vi kan se, at du er på ferie, og hvem der skal kontakte som
den første, hvis alarmen går. Det er også vigtigt, at du opdaterer din kontaktpersonliste – det kan jo være, at dine kontaktpersoner også er på ferie. Alle brugere skal
kende kodeordet og vide, hvordan man betjener alarmsystemet.


Undgå falske alarmer:
Når dit alarmsystem er aktiveret, vil enhver bevægelse i hjemmet udløse en alarm. Sørg derfor for, at der ikke ligger ting fremme, som nemt kan falde ned eller rotere.
Det gælder naturligvis også for løsthængende pynt, der skal hænge, hvor det ikke vil rotere.


Brug evt. denne tjekliste i forbindelse med Indbruds- og tyverisikring

Haveredskaber og lignende værktøj, som indbrudstyven kan benytte til at bryde ind med, er låst inde i skuret eller huset.

Vinduer og låse er sikret, så det ikke er nemt for indbrudstyven at bryde låse op eller fjerne vinduer eller ruder.

Værdigenstande (f.eks. smykker, bærbare computere og tablets) er gemt væk, så man ikke kan se dem udefra.

Husk at låse alle døre og vinduer.

Naboerne er orienteret om, at de skal holde øje med dit hjem, smide affald i din skraldespand, tømme din postkasse, benytte din carport og evt. skovle sne.

Du er tilmeldt Nabohjælp eller et lignende fællesskab.

Undgå at annoncere på de sociale medier, at du skal på ferie, så indbrudstyvene kan se, at du ikke er hjemme.

Efterlad hjemmet naturligt rodet, så det ser ud, som om der er nogen hjemme, som benytter tingene.

Tag billeder af dine værdier i skuffer og skabe. Skulle du være uheldig at få uønsket besøg, er det med billeder nemt at danne sig et overblik over, hvad der mangler, og dokumentere tabet over for forsikringsselskabet. Gem også alle dine billeder online, så tyven ikke slipper af sted med alle minderne på en harddisk.


For mere information, kontakt venligst:

Mathias Rasmussen

Mathias Rasmussen

Direktør, partner
+45 60 20 15 01
mathias@besafe.dk
Professionel partner

Også værd at læse